T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / GEDİZ - Yenikent Ortaokulu

Dilimizin Zenginlikleri Projesi

Dilimizin Zenginlikleri kapsamında ocak ayında okulumuzda öğrencilerimizle birlikte çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik.

Dede Korkut Panomuz: Öğrencilerimizle birlikte Dede Korkut’un sözlerinden oluşan panomuzu hazırladık. Panomuzda Dede Korkut’un Hayatına ve o dönemde kullanılan kelimelerimize yer verdik. Öğrenciler panoları inceleyerek o döneme yolculuk yaptıklarını dile getirdi.

Dede Korkut Hikâyeleri "Anlamını Bul" Etkinliği: “Dede Korkut Hikâyeleri” öğrencilere paylaşıldı. Öncelikle Türk dünyasının önemli karakteri Dede Korkut hakkında detaylıca bilgi verildi ve hikâyelerin başlıkları ve içerikleri sınıf ortamında değerlendirildi. Seçilen hikâyelerden hareketle anlamı bilinmeyen sözcükler derlendi. Bu sözcükler birleştirildikten sonra belli şablon üzerinde "Anlamını Bul" kartları hazırlandı ve tüm sınıf düzeylerinde keyifle oynandı. Bu etkinlikle birlikte hem öğrencilerin kelime dağarcığı geliştirildi hem de edebi metin değerlendirme becerileri artırıldı.

Dede Korkut Hikâyeleri "Hatırlamaca" Etkinliği: Seçilen Dede Korkut Hikâyelerden hareketle anlamı bilinmeyen sözcükler derlendi. Etkinlik çerçevesinde belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyerek belli şablon üzerinde "Hatırlamaca" etkinliği için bulmaca hazırlandı ve tüm sınıf düzeylerinde sorunsuz şekilde uygulandı.

"Dede Korkut Hikâyelerinden Hareketle Yeni Bir Hikâye Yazma Yarışması" Etkinliği: Dede Korkut Hikâyeleri detaylı şekilde okutulduktan sonra bu hikâyelere ait kahramanlar belirlendi. Belirlenen bu kahramanların fiziksel ve ruhsal özellikleri korunarak yeni bir öykü kurgusu yapmaları öğrencilerden istendi. Verilen süre bitiminde öyküler toplanarak gerekli geri dönüşler öğrencilere bildirildi ve öğrencilerin yazma becerilerin gelişmesi sağlandı.

 

18-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-202418-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.01.2024 - Güncelleme: 18.01.2024 20:59 - Görüntülenme: 65
  Beğen | 0  kişi beğendi